Guédelon

123457550_3495444907202617_6491721917347120666_n

Een mooie tussenstop op de heen- of terugweg is het kasteel van Guédelon te Treigny. Liefhebbers van archeologie,  bouwtechnieken maar ook kinderen kijken hier hun ogen uit. Het kasteel wordt immers geheel gebouwd met uitsluitend middeleeuwse technieken.  Deze worden op de site op een zeer beschouwelijke en educatieve manier uitgelegd voor zowel jong als oud. Het ontwerp is geïnspireerd op 13e-eeuwse bouwplannen uit de tijd van Filips II van Frankrijk, en volgt de ideeën van de experimentele archeologie.

Het begon in 1997 als een amateurproject van restaurator Michel Guyot. Guyot ontdekte bij de studie van het in rode baksteen opgetrokken kasteel van Saint Fargeau uit de 15e eeuw dat dit was gebouwd op een middeleeuwse versterkte burcht. Dat bracht hem op het idee zo’n burcht na te bouwen met gebruikmaking van de oorspronkelijke technieken. Aanvankelijk werd hij niet serieus genomen, maar toen gaandeweg duidelijk werd dat het hem ernst was, is door de Franse overheid en de Europese Unie 2,5 miljoen euro subsidie verstrekt. Inmiddels bedruipt het project zichzelf door giften, entreegelden en verkoop.

Guédelon geeft antwoord op de vragen hoe een dergelijk gebouw tot stand kwam, waar de materialen vandaan kwamen, hoe het materiaal werd aangevoerd, en welke gereedschappen en hijswerktuigen werden gebruikt. Maryline Martin zocht een geschikte locatie, wist overheden en partners te overtuigen, zorgde voor vergunningen en wierf arbeiders. Tijdens de middeleeuwen was het transport van bouwmateriaal traag en duur dus werd gekozen voor een plek in het bos van Guédelon, vlak bij een steengroeve waar ook hout, klei, zand en water voldoende aanwezig zijn.

Bezoek zeker ook de website vooraleer je trip te plannen via deze link