Chateau de Chambord

Het Kasteel van Chambord is één van de zogeheten kastelen van de Loire. Het is een zestiende-eeuws jachtkasteel, dat nooit is gebruikt om langdurig in te wonen.

Het kasteel is het grootste en waarschijnlijk het beroemdste kasteel aan de Loire. Het ligt ongeveer vijftien kilometer ten oosten van Blois, en op ca. 3 uur rijden van het vakantiehuis in Moissannes. De ideale tussenstop alvorens het laatste deel van je trip aan te vangen.

Het kasteel telt 440 kamers, 365 torens en 1036 ramen. Het domein is 5500 hectare groot en is volledig omringd door een 32 kilometer lange muur.

Het kasteel van Chambord staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO.

Een van de meest uitzonderlijke details is de dubbele (helix) wenteltrap die de donjon met de verdiepingen verbindt en volgens apocriefe overlevering mogelijkerwijs is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci. Dit is echter nooit aangetoond.

De trap bevindt zich in het midden van het kasteel. Als de ene trap gebruikt zou worden om naar boven te lopen, en de andere om naar beneden te lopen, zou men elkaar nooit tegenkomen. In het midden van de trap is een lichtschacht waardoor men via een soort binnenramen elkaar wel kan begroeten.

Een must-see!